Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

P11e64t14r 87V84o26k55á85č

4. 3. 2021 16:47

"Po odstavení stávajících bloků JE Dukovany po roce 2050 totiž ze sítě zmizí výkon šesti tisíc megawatt."

Tak jednak z jednoho bloku Dukovan určitě nelze vymáčknout více jak 500MWe. Za 4 bloky tedy 2GWe. Jednak představa, že se je podaří udržet v chodu dalších 30 let je patrně utopická.

0 0
možnosti

J69a53n 47K36a68r26a86s17e95k

20. 2. 2021 18:20

jako vzdycky u podobnyh clanku nachazime tu samou fintu:

'Jak chceme uspokojit budouci narust spotreby el. energie' ... a na to je pak odpoved -> JE

O prubehu toho 'narustu' spotreby el. energie se v clanku nemluvi (mozna v tech zdrojich, kdyby to bylo dostupne (err 300)).

V Nemecku je za poslednich 20 let spotreba el. energie porad kolem 600 TWh / rok. Zadny narust se nekona. Proc by tomu melo byt v Cechach jinak je mi zahadou.

0 0
možnosti
Foto

Třeba by tu záhadu mohl vysvětlit tlak na zavádění elektromobility. U nás prodaná motorová paliva v současnosti umožňují vytvořit mechanickou práci o zhruba odpovídajíci třetině současné spotřeby elektřiny.

Dalším osvětlenínm té záhady by mohlo být i to, že se sbližováním životní úrovně a výkonu hospodářství by se mohla sblížit i spotřeba energie na hlavu, která je v Německu zhruba o 15% a v Rakousku o 25% vyšší než v ČR.

2 0
možnosti

Rakousko, Německo, Švýcarsko, Dánsko aj. to vidí zcela jinak, chtějí se obejít bez jádra i bez škodlivin a jsou v tom úspěšní. Nám se lže. Dáte si na svou zahrádku jaderný odpad? Západ. odborníci a dokonce i někteří naši propočetli, o co bude dražší jádro v porovnání s využitím např. slunce (např. solární elektrárničky na střechách obytných domů) - Západ solární a další obdobné zdroje průběžně zlevňuje; jádro zlevnit nejde.

2 2
možnosti

Jádro je do značné míry technologie jako každá jiná takže samozřejmě zlevnit jde - zvýšením a unifikaci produkce, inovacemi atd atd. Pokud vím tak obejiti se bez skodlivin, je ve výše uvedených státech zhruba na levelu věty "již příští generace bude žít v komunismu" jistě hodně pokrocili, ale to úplné odříznuti od fosilních paliv nemají ani vymyšlené, natož aby jim tam stalo něco jiného než par prototypovych provozu malého výkonu

2 0
možnosti

Když se podívám zpět, co lidstvo dokázalo za uplynulých 30 let, jsem si jist, že za dalších 30 let už budou k dispozici takové technologie, které problematiku zdrojů energie odsunou na vedlejší kolej.:-)

0 0
možnosti
Foto

Stejný optimismus vládl i ve 20. století při nástupu jaderných technologií.

Ale je možné, že vedle jiných narůstajících problémů bude problém zdrojů energie relativně druhořadý.

0 0
možnosti

Doba výstavby jaderné elektrárny je 20 let. Náklady během té doby zpravidla vyšplhají na několikanásobek původního odhadu. Přesto jinou reálnou cestu nikdo nevidí. Bylo by tedy třeba rychle rozhodnout, jak dál. Dukovany i Temelín byly postaveny na životnosti 30 let, stejnou jako mají všechny elektrárny na světě. Parogenerátory pro Dukovany byly vyrobeny z velmi obyčejné oceli 22K podle normy GOST s tím, že je bude nutné za 15 let vyměnnit. Nestalo se tak, prodloužili jsme jejich životnost na 60 let a doufáme, že to vydrží. Taky životnost zahraničních elektráren zvýšili na 60 let. Mám obavy, že některá JE před dosažením této životnosti havaruje. Doufám, že to nebude u nás.

Všechny jaderné elektrárny pracují s pomalými neutrony. Ve "vyhořelém" palivu zůstává většina energie, ta se postupně uvolní v úložištích. Pouze v Rusku pracují dvě elektrárny typu BN, tedy s rychlými reaktory. V nich se využije podstatně větší podíl energie paliva. Hlavní jejich problém je, že v reaktoru se na malém prostoru uvolňuje velké množství tepla, které nelze odvést párou nebo vodou, ale je nutné použít roztavené kovy, například sodík. A ten pak teplo předá páře, která jde na turbíny. Nesmí přitom dojít ke styku sodík-voda. A to ani při žádné poruše, když například praskne nějaké trobka, třeba následkem koroze.

2 0
možnosti

J63a89n 46V81l37k

19. 2. 2021 19:17

Za zajímavost stojí uvést, že dřívější rozhodování o výstavbě JE nebylo tak široce rozvětvené a zatížené spoustou balastu. Většinu otázek řešili technici v prostření plánovitého hospodářství a bilancování. A při tom nešlo jen o JE, neboť se stavěly nová sídliště, přehrady, komunikace, rozvodny, sítě, řešily se úkoly RVT. Kam jsme se od 90 let posunuli ? Techniky nahradili ekonomové, pak přišli právníci a nakonec dnes politici. Naprosto se vytratil způsob jasně, stručně, přímo a rychle vpřed.

2 0
možnosti
Foto

Tak se podívejte na Švédsko, kde si vyřadili jednu jaderku rovnou 20,12.2020. Výsledkem je skok z ceny dovážené elektřiny z 30 €/MWH na 200 a zvření dvou mamutích papíren, protože to ekonomicky neutáhly. To nemluvím o tom, že tiskem šly výzvy, aby lidé omezili vysávání. Tak zapnuli plynovou elektrárnu co stála v rezervě, ale ani to nestačilo, protože vypadly i větrníky, které v zimě mají často námrazy a jsou k ničemu. Elektřinu dováží mj. z Polska, Ruska a Německa, které jí kupuje od nás. Aby to hloupé zelené nařízení o jaderkách obešli, staví postátní Vatenfall malou menší jaderku v Estonsku. Paráda.

3 0
možnosti

J44i33r67i 14V64r14a74b85e88c

19. 2. 2021 13:57

Cena stavby jadra pres 20 miliard €uronu.Prumerna demolice jedne jaderne ekektrarny stoji podle wiki 1,2 miliarden €uronu. Dele nez 40 let nema byt v provozu. Odpad zari tisice let a nikdo ho nechce v blizkosti deponie stoji ca 800€ pro kilogram. Kazdopadne neni jadro vyhodna energie a pristi pokoleni nas bude proklinat.

1 4
možnosti
Foto

Pro srovnání : FVE nás stály cca 50 miliard Euro a za svou životnost vyrobí tak pětinu toho, co by vyrobil za stejnou dobu jeden blog jaderné elektrárny. FVE navíc vyrábí podle počasí a nikoliv podle potřeby.

Jaderný odpad je problém především proto, že se témř nerecykluje a zastavil se vývoj jeho deaktivace. Při recyklaci se z paliva oddělí vysoce radioaktivní, ale relativně krátce zářící izotopy a pak ty izotopy, které by sice zářily tisíce let, ale dají se yužít pro výrobu nového paliva a tím způsobem zlikvidovat. Proti recyklaci opdpdu protestovali aktivisté nejvíc, aby pak mohli tvrdit, že je problém s odpadem.

Připomínám také, že i bez recyklace tvoří odpad za jeden rok provozu z jednoho temelínského reaktoru jeden uzavřený kontejner.

5 0
možnosti

Bez jádra se neobejdeme. To je fakt. Za článek karma. R^:-)

2 0
možnosti

J18o93s95e53f 88N92i64k22l

19. 2. 2021 11:14

Odpověď jasně zní: Neobejdeme se bez jádra. A Vám za článekR^.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS